Noutăti

A aparut Buletinul AGIR dedicat

Conferinței Naționale "Interacțiuni dintre transporturi și dezvoltarea regională", TRANSLU 2016, organizată de Universitatea ”Politehnica” din București, 24 iunie 2016.

 

 

A fost publicat

Rezumatul raportului științific și tehnic al etapei a V-a/2015 a proiectului SAFENET.

 

 

Conferința "Drumuri mai sigure pentru Romania", Societatea Română a Auditorilor de Siguranță Rutieră, București, 7 octombrie 2016

Pe 7 octombrie 2016, în București, s-au desfășurat lucrările Conferinței ”Drumuri mai sigure pentru România”, organizată de Societatea Română a Auditorilor de Siguranță Rutieră (So.R.A.S.R.). Evenimentul a avut scopul de a impulsiona factorii implicați direct să găsească acele metode și măsuri necesare pentru ca definiția siguranței circulației rutiere să fie respectată și aplicată eficient și rapid.

Orientările europene pentru politica de siguranță rutieră până în 2020 au ca scop furnizarea unui cadru general de reglementare și a unor obiective motivante care să ajute la elaborarea strategiilor naționale sau locale. Conform principiului subsidiarității, măsurile de sporire a siguranței rutiere trebuie implementate la nivelul cel mai adecvat și prin cele mai adecvate mijloace. Organizația Națiunilor Unite, prin rezoluția adoptată în data de 2 martie 2010, recunoaște gravitatea problemei și declară deceniul 2011-2020, Deceniul acțiunii în siguranța circulației rutiere care prevede reducerea numărului de accidente cu victime (răniți grav sau decedați) cu 50% până în 2020.

În acest cadru, Conferința "Drumuri mai sigure pentru Romania" și-a propus să inițieze o platformă de analize și consultare, prin care factorii implicați în complexul domeniu al siguranței rutiere să identifice măsuri pentru ameliorarea acestei probleme.

La eveniment au participat specialiști în domeniul siguranței rutiere, ingineri în transporturi și construcții de drumuri, persoane de decizie din structuri administrative naționale și membri ai Poliției Rutiere, inclusiv o serie de experți de peste hotare, invitați pentru a stabili și menține o linie de dialog privind strategiile recomandate pentru siguranță și protecție rutieră.

În Secțiunea 3, în cadrul temei ”Riscul asociat traficului rutier în zonele urbane”,  conf. dr. ing. Costescu a prezentat obiectivele, structura și principalele rezultate ale proiectului „Cercetări pentru estimarea şi creşterea performanţelor de siguranţă intrinsecă a reţelelor traficului urban” (SAFENET).

 

Simpozionul Științific al Inginerilor Români de Pretutindeni - SINGRO 2016

In perioada 8-9 septembrie 2016 a avut loc la Craiova SIMPOZIONUL ŞTIINŢIFIC AL Simpozionul Științific al Inginerilor Români de Pretutindeni - SINGRO 2016, Ediţia a XII-a, cu tema “Soluții pentru un oraș inteligent”. Simpozionul a fost organizat de Asociația Generală a Inginerilor din România (Partener 3), impreuna cu Universitatea din Craiova.

În cadrul secțiunii 1, ”Infrastructură și mijloace de transport în comun și individual, monitorizarea traficului și parcărilorau fost diseminate rezultate ale proiectului SAFENET prin prezentarea lucrării ”Modele pentru estimarea accidentelor la nivelul zonelor urbane.


Comunicat asupra lucrărilor Conferinței Nationala „Interactiuni dintre transporturi si dezvoltarea regionala“ TRANSLU 2016

Univers Ingineresc nr. 14/2016, 16-31 iulie 2016

În capitală s-au desfăşurat recent lucrările Conferinţei TRANSLU 2016, organizată de Universitatea Politehnica din Bucureşti (Departamentul Transporturi, trafic şi logistică) în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România - ASTR şi Asociaţia Generală a Inginerilor din România - AGIR (Societatea Inginerilor din Transporturi). Au participat ingineri, urbanişti, matematicieni şi economişti, reprezentând ASTR, AGIR, UPB, precum şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB), Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu (UAUIM), Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea din Piteşti, S.C. Metroul S.A., Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană. Prin participare şi valoarea comunicărilor, această manifestare ştiinţifică a relevat valenţele unor abordări multidisciplinare, ceea ce a contribuit substanţial la lărgirea ariei de interes.

Conferinţa TRANSLU 2016, dedicată studiului corelaţiilor dintre transport/mobilitate şi amenajarea teritoriului/urbanism, s-a încadrat într-o tematică racordată la cea a altor manifestări ştiinţifice internaţionale şi naţionale ale ultimilor ani. Iniţiatorii TRANSLU 2016 au fost implicaţi în numeroase alte reuniuni, precum: Conferinţa Internaţională TRANSLU 2008 şi Conferinţa Naţională TRANSLU 2010 organizate de UPB, ASTR şi UAUIM, Zilele Academice ale ASTR, ediţia a VII-a, „Viaţa şi activităţile în marile aglomerări urbane. Bucureşti prezent şi viitor" - Bucureşti 2012, respectiv a IX-a, „Dezvoltarea durabilă favorabilă incluziunii" - Sibiu 2014, Conferinţa „Spaţiu public şi mobilitate urbană" - Bucureşti 2014, organizată de ASTR şi UAUIM. Toate cele enumerate, asemenea celei recente, TRANSLU 2016, au avut ca principal scop asigurarea cadrului pentru obţinerea unui plus de cunoaştere şi înţelegere pentru pluri şi interdisciplinaritatea intercondiţionărilor dintre nevoia şi oferta de mobilitate şi amenajarea teritoriului/urbanism.
(continuare)

 

Conferința TRANSLU 2016

Universitatea Politehnica din București, coordonatorul proiectului SAFENET, în parteneriat cu Academia de Științe Tehnice din România și Asociația Generală a Inginerilor din România (Partenerul 3) organizează Conferinta "Interacțiuni dintre transporturi și dezvoltarea regională" - TRANSLU 2016.

  • Data desfasurarii: 24.06.2016
  •   Locul desfasurarii: Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, Etaj 4; Spl. Independenței 313, București, Sector 6.
  •  Download documente:

Informatii actualizate despre conferinta sunt publicate pe site-ul: http://translu2016.pub.ro/

 

A fost publicat

Rezumatul raportului științific și tehnic al etapei a IV-a/2015 a proiectului SAFENETEvaluarea unui set de  soluţii pentru creşterea performanţelor de siguranţă intrinsecă pentru anumite tipologii de elemente ale reţelei rutiere urbane a municipiului Bucureşti

 

Perioada de implementare a proiectului SAFENET s-a prelungit până în decembrie 2016

Ca urmare a repartizărilor bugetare pentru anul 2015, perioada de implementare a proiectului SAFENET ”Cercetări pentru estimarea şi creşterea performanţelor de siguranţă intrinsecă a reţelelor traficului urban” s-a prelungit până în decembrie 2016, iar planul de realizare s-a reorganizat în cinci etape.

De aceea, o parte din activitățile etapelor II și III, din planul de realizare inițial, au fost replanificate în următoarele două etape:

  • Etapa IV - Evaluarea unui set de soluţii pentru creşterea performanţelor de siguranţă intrinsecă pentru anumite tipologii de elemente ale reţelei rutiere urbane a municipiului Bucureşti,
    perioada: ianuarie 2015 - decembrie 2015

  • Etapa V - Valorificarea rezultatelor şi diseminare,
    perioada: ianuarie 2016 – decembrie 2016.

A fost publicat volumul

Advances in Automatic Control. Proceedings of the 16th International Conference on Automatic Control, Modelling & Simulation (ACMOS 2014), Brașov, Romania, June 26-28, 2014”, editori Nikos  Mastorakis, Constantin Udriste, Oancea Gheorghe, Snejana Yordanova, Constantin Buzatu, Adela Eliza Dumitrascu, publicat de WSEAS Press, în Recent Advances in Electrical Engineering Series – 35, ISSN 1790-5117, ISBN 978-960-474-383-4.

Volumul include lucrările prezentate la Conferinţa internațională ACMOS 2014, ediţia a XVI–a, care a avut loc la Braşov, Universitatea Transilvania, pe data de 27 iunie 2014.

În volum este publicată lucrarea ”On estimate of risk associated with urban road traffic” (pag. 92-97), în care autorii ș.l. dr.ing. Dorinela Costescu și prof. dr. ing. Şerban Raicu au prezentat rezultate ale cercetărilor realizate în cadrul proiectului SAFENET.

A apărut volumul

Urban Transport XX”, editor  C.A. Brebbia, publicat de WIT Press, Southampton, Boston, în seria „The Built Environment”, vol. 38, online ISSN: 1743-3509, print ISBN: 978-1-84564-778-0, 2014.

Volumul prezintă comunicările susţinute la Conferinţa internațională ”Transport urban”, ediţia a XX – a, care a avut loc la Algarve, Portugalia, în zilele de 28 – 30 mai 2014.

În capitolul 7, Siguranța și securitatea transportului, cartea include lucrarea ”Evaluation of road safety performances in urban areas” (pag. 447 – 458), în care autorii prof. dr. ing. Şerban Raicu, ș.l. dr. ing. Dorinela Costescu și ș.l. dr. ing. Ștefan Burciu au prezentat rezultate ale cercetărilor realizate în etapa a II-a a proiectului SAFENET.

În cadrul Scolii Doctorale Transporturi din Universitatea Politehnica din Bucuresti,

pe 8 mai 2014, a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat "Corelaţii între structurile urbane şi mobilitatea socială. Soluţii pentru promovarea deplasărilor nemotorizate", elaborată de as. ing. Anamaria Eugenia Ilie, conducător științific prof. dr. ing. Șerban Raicu.

A aparut

volumul "Produse și tehnologii pentru dezvoltare durabilă. Ediţia a VIII-a a Conferinţei Anuale ZILELE ACADEMICE ale Academiei de Ştiinţe Tehnice din România" , publicat sub egida Academiei de Ştiinţe Tehnice din România – ASTR şi Universitatea Transilvania din Braşov. Volumul prezintă comunicările susţinute la Conferinţa anuală "Zilele academice ale Academiei de Ştiinte Tehnice din România", ediţia a VIII – a, care a avut loc la Braşov în zilele de 4 - 5 octombrie 2013. În volum, în secțiunea "Educaţie inginerească", este publicată lucrarea "Mobilitatea, transportul şi traficul - teme majore ale dezvoltării durabile ", autori prof. dr. ing. Şerban Raicu, ș.l. dr.ing. Dorinela Costescu.

Conferinţa "Spaţiu public şi mobilitate urbană"

Pe 7 martie 2014 a avut loc în Bucureşti (sediul AGIR – Partener 3) conferinţa "Spaţiu public şi mobilitate urbană" organizată de Academia de Ştiinţe Tehnice a României şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti (Partener 2). În cadrul conferinţei, membrii echipei proiectului SAFENET au participat cu 7 lucrări la Sesiunea a 2-a de comunicări "Mobilitate urbană" .

 

S-a prelungit cu 12 luni perioada de implementare a proiectului SAFENET

Ca urmare a repartizărilor bugetare pentru anii 2013 şi 2014 pe programele componente ale Planului National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare II, pentru perioada 2007 – 30 iunie 2014 , perioada de implementare a proiectului SAFENET "Cercetări pentru estimarea şi creşterea performanţelor de siguranţă intrinsecă a reţelelor traficului urban" s-a prelungit cu 12 luni, iar planul de realizare s-a reorganizat în patru etape.

De aceea, o parte din activităţile planificate iniţial în

  • Etapa II - Soluţii pentru creşterea performanţelor de siguranţă intrinsecă a reţelei rutiere urbane a municipiului Bucureşti,perioada: ianuarie 2013 - decembrie 2013,

au fost replanificate în următoarele două etape :

  • Etapa III - Identificarea unui set de soluţii pentru creşterea performanţelor de siguranţă intrinsecă pentru anumite tipologii de elemente ale reţelei rutiere urbane a municipiului Bucureşti, perioada: ianuarie 2014 - decembrie 2014
  • Etapa IV - Valorificarea rezultatelor şi diseminare, perioada: ianuarie 2015 – septembrie 2015.

În cadrul Scolii Doctorale Transporturi din Universitatea Politehnica din Bucuresti,

pe 21 noiembrie 2013, a avut loc sustinerea publică a tezei de doctorat ”Corelatii între urbanism si infrastructuri de transport. Solutii pentru asigurarea mobilitătii durabile”, elaborată de as. ing. Aura Panica Ruscă, conducător stiintific prof. dr. ing. Șerban Raicu


A apărut

Volumul "Cercetări interdisciplinare privind relaţia formă urbană – siguranţa deplasărilor (SAFENET) ", coordonator Mihaela Hermina Negulescu, Editura Universitară "Ion Mincu", ISBN 978-606-638-066-9. Volumul include rezultate ale cercetărilor realizate de membrii echipei proiectului SAFENET în cadrul etapei I, "Studiul reţelei rutiere urbane şi elaborarea modelului pentru estimarea funcţiilor de siguranţă intrinsecă a reţelei rutiere", desfăşurată în perioada iulie 2012 – decembrie 2012.



A apărut

volumul “Viata si activitatile in mari aglomeratii urbane. Bucuresti, prezent si viitor”, coordonator prof. dr. ing. Şerban Raicu.

Volumul include lucrarile editiei a VII-a a conferintei anuale "Zilele Academice ale A.S.T.R.", Bucuresti, 11-12 octombrie 2012. În cadrul conferinţei Partenerul 3 - Asociaţia Generală a Inginerilor din România, a organizat ”Secţiunea B. Structuri spaţiale. Mediul ecologic”, moderator prof. dr. ing. Şerban Raicu (reponsabil al activităţilor proiectului SAFENET - CO – UPB). La această manifestare, membrii echipei de cercetare a proiectului SAFENET au prezentat 5 lucrări.

Cea de-a VII-a editie a Zilelor academice ale Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), care s-a desfasurat la Bucuresti in zilele de 11 si 12 octombrie 2012, avand ca tema „Viata si activitatile in marile aglomeratii urbane. Bucuresti, prezent si viitor”, a prilejuit participantilor - ingineri, arhitecti, urbanisti, matematicieni, economisti - momente de meditatie asupra decalajului care pare sa se adanceasca, intre rezultatele obtinute in activitatile de cercetare-proiectare, pe de o parte, si modul in care acestea sunt transpuse in realitatile de care depind nazuintele cetatenilor de crestere a calitatii vietii urbane, pe de alta parte.
Solutiile si directiile de actiuni coerente care s-au desprins din aproape fiecare comunicare si din ansamblul acestora au relevat profesionalism, perseverenta, nelinisti creatoare, responsabilitate civica si deopotriva dezamagire fata de lipsa de interes a decidentilor de la diferite niveluri pentru ceea ce ar putea sa insemne un „mai bine” in actiunile antropice de transformare a spatiului geografic prin actiuni de amenajare intr-un teritoriu, ca un spatiu investit de o societate care desfasoara activitati diverse pentru a-si asigura nevoile de subzistenta.
La finalul manifestarii stiintifice organizate de ASTR, examinand aria larga a subiectelor tratate de catre cele 8 comunicari prezentate in plen si de cele 37 comunicari din cele doua sectiuni, s-a cristalizat opinia ca decidentii care n-au dat curs invitatiei noastre de a fi impreuna inca nu au constientizat cat de complex si de marcat de incertitudini este tabloul decizional al amenajarii si administrarii unui teritoriu. Pentru a intelege si a gestiona procesele specifice dintr-un teritoriu se cer examinate atent aspectele spatiale, demografice, sociale, economice si ecologice. Daca, dintre stiintele umane si sociale, in special geografia si economia furnizeaza aspecte calitative si metode de analiza ale vietii si activitatii dintr-un teritoriu, este clar ca stiintele ingineresti sunt chemate sa masoare, sa evalueze, sa modeleze diversele conjuncturi care stau la baza fundamen­tarii tehnice, financiare, economice a deciziilor strategico-tactice de amenajare a teritoriului in concordanta cu cerintele dezvoltarii durabile. Aceasta obliga la raportarea nevoilor actuale de viata si activitate ale populatiei la constrangerile privind finitatea spatiului si a resurselor.

Prof. dr. ing. Şerban Raicu